KHASIAT ISTIMEWA BAWANG MERAH




Bawang merah menjadi antara perencah makanan yang utama dan memainkan peranan utama sebagai penyedap makanan dalam hampir semua masakan melayu.

Menurut sejarah, bawang merah merupakan tanaman tertua dalam salasilah budaya tanaman. Daripada catatan Yunani kuno, terbukti bahwa sejak 4000 tahun silam bawang merah telah disebut-sebut. Pada perkembangan selanjutnya bawang merah merebak kekawasan Eropah Barat, Eropah Timur, Spanyol, Amerika Serikat, kemudian ketimur jauh dan Asia selatan, dan akhirnya sampai kebumi Nusantara ini.

Bawang merah boleh tumbuh didataran rendah atau ketinggian sekitar 30 meter diatas permukaan laut, suhu udara untuk tanaman bawang merah adalah 25-30 darjah Celcius, kelembapan sederhana dan cukup sinaran matahari.







Share this

Related Posts

Previous
Next Post »